Πολιτιστικός Σύλλογος Μονής Μαλεβιζίου

Ρυθμίζετε ικανοποιητικά το σάκχαρό σας ; Χρήσιμες συμβουλές για την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία του Σακχαρώδη Διαβήτη και την πρόληψη των επιπλοκών του από την ιατρό Γενικής & Οικογενειακής Ιατρικής Πετράκη Χρύσα

diabetes εικονα 2Η περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου και ο πολιτιστικός σύλλογος Μονής Μαλεβιζίου σας προσκαλούν ,το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015 , στη Μονή Μαλεβιζίου,για να παρακολουθήσετε μία ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο  ” Ρυθμίζετε ικανοποιητικά το σάκχαρό σας;
Χρήσιμες συμβουλές για την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία του Σακχαρώδη Διαβήτη και την πρόληψη των επιπλοκών του ” από την ιατρό Γενικής & Οικογενειακής Ιατρικής κ. Πετράκη Χρύσα.

Σκοπός της ομιλίας είναι η ενημέρωση του κοινού για τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης του Σακχαρώδη Διαβήτη πριν την εμφάνιση επιπλοκών και η παρότρυνση  υιοθέτησης ενός υγιεινού τρόπου ζωής που συμβάλλει τόσο στην πρόληψη εμφάνισης Διαβήτη , όσο και στον καλύτερο έλεγχο της εγκατεστημένης νόσου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του συλλόγου.στις 6 μ.μ. και η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης (ΣΔ)  αποτελεί ένα από τα συχνότερα χρόνια νοσήμaτα και μια από τις σημαντικότερες αιτίες πρόωρης θνησιμότητας.

Πρόκειται για μια μεταβολική διαταραχή  που έχει λάβει επιδημικές διαστάσεις στις μέρες μας . Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για το Διαβήτη (International Diabetes Federation, IDF) τα άτομα με ΣΔ  ανέρχονταν περίπου σε 387 εκατομμύρια το 2014 και αναμένεται να ανέλθουν σε 693 εκατομμύρια το 2035. Στην Ελλάδα ο επιπολασμός (συχνότητα στο γενικό πληθυσμό) του ΣΔ εκτιμάται στο 7.04% (IDF, 2014) με μια διακύμανση από 6.9%-8.7%.

Ο ΣΔ δεν είναι  ήπια νόσος. Χαρακτηρίζεται από την προσβολή πολλών οργάνων και συστημάτων (καρδιαγγειακό, νεφροί , μάτια) με αποτέλεσμα να παρουσιάζει υψηλό κοινωνικό και οικονομικό κόστος.

Η ανάπτυξη δράσεων για την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και τη διαχείριση του ΣΔ είναι μείζονος σημασίας για τις καλύτερες εκβάσεις της υγείας των ασθενών αλλά και την εξοικονόμηση πόρων για το οικονομικό σύστημα  υγείας.

Συμβουλευτικά προγράμματα υιοθέτησης ενός υγιεινού τρόπου ζωής (διατροφή και άσκηση) σε ομάδες υψηλού κινδύνου για εμφάνιση ΣΔ, η εκπαίδευση ατόμων υψηλού κινδύνου για τα συμπτώματα και τα προειδοποιητικά σημάδια του ΣΔ,θα συμβάλλουν στην πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση της νόσου.

Η καλή διαχείριση και ο έλεγχος του ΣΔ είναι σημαντικός παράγοντας για τις καλύτερες εκβάσεις υγείας, την καθυστέρηση των επιπλοκών και της συνοσηρότητας αλλά και τη μείωση των δαπανών υγείας.Αυτή επιτυγχάνεται με την ενημέρωση κα εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας στις κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση της νόσου,  την εκπαίδευση των ασθενών και της οικογένειας στην αυτοδιαχείριση της νόσου, και την καλή συνεργασία γιατρού –ασθενούς.

Ο σχεδιασμός και εφαρμογή προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου από το Εθνικό Σύστημα Υγείας  θα συμβάλλει σημαντικά στην  έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση για τον έλεγχο της νόσου.

 

.

Εάν σας άρεσε αυτή η δημοσίευση μοιραστείτε την!