Πολιτιστικός Σύλλογος Μονής Μαλεβιζίου

Αξιοθέατα

Χυμευτού

Χυμευτού

Χυμευτού

Η μαγευτική τοποθεσία Χυμευτού βρίσκεται σε απόσταση 1200 μέτρα από τη Μονή. Στην τοποθεσία αυτή ήταν κτισμένη η μονή του Τιμίου Σταυρού. Το μοναστήρι αυτό παραχωρήθηκε με πράξη «εκχώρησης» προς τη μονή της Καβαλλαράς που βρίσκεται στις Κορφές από γνωστή βενετοκρητική οικογένεια που είχε το δικαίωμα ιδιοκτησίας (ius patronato) και αποτέλεσε μετόχι της μονής. Ανατολικά της σημερινής εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου και του Τιμίου Σταυρού υπάρχουν ίχνη παλαιότερου ναού, ενώ σε απόσταση 150 μέτρων υπάρχει λαξευμένο κελί στο βράχο.

Το διμάρτυρο εξωκλησι του Αγίου Γεωργίου και Τιμίου Σταυρού ανεγέρθηκε στο χωράφι που δώρισε ο Ιωάννης Καβροχωριανός το 1924. Η σύζυγος του Αικατερίνη Καβροχωριανού είχε ονειρευτεί τρεις φορές ότι στο σημείο αυτό βρίσκονταν τα εικονίσματα του Αγίου Γεωργίου και του Τιμίου Σταυρου.Οι χωριανοί εθελοντικά έσκαψαν στην βατονιά και τα δύο εικονίσματα εντοπίστηκαν σε βάθος κάτω απο ένα βράχο.

Η περιοχή βρίσκεται σε μια καταπράσινη ρεματιά με πλατάνια, ενώ υπάρχει και πηγή με νερό. Άλλωστε κι η ίδια ονομασία της τοποθεσίας προέρχεται από την λατινική λέξη humectus που σημαίνει τόπος δροσερός, βρεγμένος ή από τη λέξη Χούμους ή χυμός.

Χάρτης και οδηγίες διαδρομής

Μονιανό φαράγγι

Μονιανό Φαράγγι

Μονιανό Φαράγγι

Το φαράγγι βρίσκεται σε απόσταση 1.800 μέτρων νοτιοδυτικά από τη Μονή. Το φαράγγι έχει πολύ στενά περάσματα και κάθετα βράχια και δεν είναι προσβάσιμο όταν έχει νερό, ενώ σε μερικά σημεία υπάρχουν καταρράκτες που περνιούνται με μεγάλη προσοχή (εκτός αν έχετε μαζί σας εξοπλισμό).

 Χάρτης και οδηγίες διαδρομής

Φλέγα

Φλέγα

Φλέγα

Σε απόσταση 1000 μέτρων, νοτιοανατολικά της Μονής, βρίσκεται η τοποθεσία Φλέγα. Δίπλα στο ποτάμι υπάρχει ένας υπέροχος διαμορφωμένος χώρος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους ιδανικός για εκδρομές.

Εάν σας άρεσε αυτή η δημοσίευση μοιραστείτε την!