Πολιτιστικός Σύλλογος Μονής Μαλεβιζίου

Κινηματογραφική Βραδιά

video-nyfes“Νύφες” του Παντελή Βούλγαρη (20-7-2013)

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μονής οργάνωσε βραδιά κινηματογράφου αφιερωμένη στον κύριο Βαγγέλη Κουβίδη (σινεματζή).
Προβλήθηκε η ταινία “Νύφες” του Παντελή Βούλγαρη, ο οποίος μας έδωσε και την άδεια για την προβολή της ταινίας.

Σ’ένα χωριό χωρίς ηλεκτρισμό, οι προβολές με γεννήτρια και αργότερα χωρίς αυτήν όταν ήρθαν τα φώτα, η άφιξή του αποτελούσε γεγονός. Προσμονή, ανυπομονησία, χαρά. Να βραδιάσει για να αρχίσουν να πέφτουν οι πρώτες εικόνες στο πανί! Το χειμώνα στου Κουτεντέ το καφενείο και το καλοκαίρι στην πλατεία με τους πιτσιρικάδες προνομιούχους τζαμπαζήδες, ξαπλωμένους στην άσφαλτο και τους λίγο πιο μεγάλους στην ταράτσα.

Δύο ώρες γέλιου με τους αξέχαστους κωμικούς ηθοποιούς, το Βέγγο, τον Γκιωνάκη. Παράλληλα, συμπάθεια για ταπεινούς και καταφρονεμένους Ξανθόπουλο, Μάρθα Βούρτση. Ταινίες πλημμυρισμένες από λαϊκά τραγούδια πού σήμερα θεωρούνται τα βίντεο κλιπ της εποχής. Ο Κούρκουλος κι ο Βόγλης, η Βουγιουκλάκη κι ο Παπαμιχαήλ.

Στα πολεμικά, τα καουμπόικα και τις περιπέτειες η αγωνία έφτανε στο κατακόρυφο. Ύλη για τη φαντασία κυρίως των παιδιών που κουβαλάμε και θα κουβαλάμε πάντα, κυρίως τα παιδιά με τα γουλί κουρεμένα κεφάλια.

Ο άνθρωπος που κρατούσε το κλειδί του παραδείσου, μια γλυκιά φυσιογνωμία που αγαπούσε όσο και μεις το σινεμά (μπορεί και περισσότερο). Ο Βαγγέλης, ο σινεματζής πρωταγωνιστής κι αυτός στη ζωή του χωριού μας.

Απόψε μπορεί η φωνή του Λούμακα ή των παιδιών να μη λέει ότι απόψε θα παίξει σινεμά στου Κουτεντέ το καφενείο ή στη μεσοχωριά, η φωνή όμως αυτή πάντα θα ακούγεται πριν το πρώτο καρέ της ταινίας.

Για όλα όσα μας χάρισες σ ευχαριστούμε βαθιά μέσα από την ψυχή μας, μικροί και μεγάλοι τότε θεατές των ταινιών. Καλέ μας άνθρωπε, ήρωα των σελίδων των παιδικών μας χρόνων !!!

Επιμέλεια κειμένου: Μπάμπης Καβροχωριανός, Δημοσιογράφος
Πολιτιστικός Σύλλογος Μονής

video-elgreco“El Greco” του Γιάννη Σμαραγδή (19-7-2014)

Εάν σας άρεσε αυτή η δημοσίευση μοιραστείτε την!