Πολιτιστικός Σύλλογος Μονής Μαλεβιζίου

Καβροφωτιές

Ο πολιτιστικός σύλλογος Μονής θα αναβιώσει και φέτος το έθιμο των Καβροφωτιών στην περιφορά του Επιταφίου !

Η “Καβροφωτιά” είναι ένα φυτό με πολύ τριχωτά φύλλα και βλαστούς και έχει μεγάλα και όμορφα κίτρινα άνθη με πέντε πέταλα και πέντε στήμονες με λευκά τριχίδια. Τα αποξηραμένα  φυτά  τα μετατρέπουμε σε  δάδες  και θα πάρουμε  μέρος στην περιφορά του Επιταφίου  στα σοκάκια του χωριού μας.  Οι προετοιμασίες  θα ξεκινήσουν στις 8 μ.μ. και οι “Καβροφωτιές ”  θα ανάψουν στις 8.30 μ.μ.  στο προαύλιο  της Ευαγγελίστριας.

Στην Κρήτη το βότανο το ονομάζουμε μελισσαντρού. Οι χωρικοί έλεγαν για το φυτό ότι «κλαίει η Μελισσαντρού» γιατί το φυτό έχει την ιδιότητα όταν κτυπήσεις τον βλαστό με ένα ξυλαράκι να ρίχνει τα άνθη του μέσα σε 30 έως 60 δευτερόλεπτα. Τα παιδιά κτυπούσαν το φυτό λέγοντας «Μελισσαντρού, Μελισσαντρού, Μέλισσα κακομοίρα, τον άντρα σου σκοτώσανε και τα παιδιά σου πήραν και συ φορείς τα κίτρινα, βγάλε τα κακομοίρα».
Το φυτό ανθίζει από Μάιο έως Σεπτέμβριο. Συλλέγεται όλο το καλοκαίρι. Για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες χρησιμοποιούνται τα ξηρά άνθη και φύλλα του φυτού κυρίως αλλά και η ρίζα. Τα φύλλα συλλέγονται πριν πάρουν καφέ χρώμα. Τα ξηραίνουμε στη σκιά. Αν το ξηρό βότανο βρεθεί σε υγρό περιβάλλον τα άνθη γίνονται καφέ και χάνουν τις θεραπευτικές τους ιδιότητες.

Όσοι γονείς επιθυμούν τα παιδιά τους να πάρουν μέρος στην αναβίωση του εθίμου , να επικοινωνήσουν μαζί μας στο τηλέφωνο 6972012757

Εάν σας άρεσε αυτή η δημοσίευση μοιραστείτε την!